Friday, September 21, 2007

tokaji tizenhárom


Nos, nézzük gyakorlatban mit is tudnak ezek a már besorolt termőhelyek, közben kitérek a klasszifikáció fokozataira is. Elöljáróban annyit erről, hogy a klasszfikáció egyik alapja a XVIII. századi, főként Bél Mátyás, de Szirmay Antal által is elvégzett dűlőbesorolás, a másik a jelenkori bor, ami egy adott dűlőből származik. Ha van bor és van bizonyítható adat hogy első vagy másodosztályú besorolást kapott a dűlő az 1700-as években, akkor most is lehet klasszfikált termőhelyet feltűntetni, ha nincs, akkor kezdődik az alulról építkezés: település szintű borként kezdheti el a forgalmazást a borász.

Kizárólag 2006-os borok szerepeltek az est folyamán.

1. Tokaj Nobilis Hárslevelű, Barakonyi minősített dűlő: Nagyon ásványos , kicsit krétás illatú bor, ízben az ásványok jelentek meg, tiszta, hosszú, nagyon szép bor.
2. Királyudvar Percze elsőosztályú dűlő furmint: A Sec furminttal lett együtt kóstolva: ez hordozta nálam az egyediséget, teljesen kierjesztett, csontszáraz furmint, nagyon minerális. Időt kér a bor, lasan, akár egy estét végigbeszélgetve kell meginni, érzésre.
3. Királyudvar Sec: 6 dűlő furmint házasítása, maradékcukra nekem túl sok, játékos bor, nem bonyolult, szép, jó kisérő bármilyen enyhén fűszeres keleti ételhez.
4. Bott Pince Csontos minősített dűlő furmint: Az egyik legszebb száraz (noha nem teljesen erjedt ki) furmint volt nekem ez a bor, komoly, komplex.
5. Bott Pince Teleki-kert furmint: Kert bora egy lehet a borászatnak, itt nincs megkötve a borász keze, nem kell hozamot korlátozni. Nagyon hosszú bor volt ez, kicsit több cukorral mint az előző, nagyon komplex, nagyon szép.
6. Demeter Zoltán Kakas első osztályú dűlő furmint: A Demeter-filozófia egyszerű: száraz, főbor, aszú. A száraz az száraz nála, maradékcukor jellemhiba lenne. Sós, tömény ásvány, nekem kicsit túl tömény is.
7. Demeter Hárslevelű Szerelmi : sikerült egy dugós bort is kifogni, így még feltűnőbb a tömény illata a bornak, ami a dugósságon is átütött, a második palackból meg pláne áradt, tisztán. Nagyon komplex, a végén egy kis kesernyével.
8. Demeter Lapis első osztályú dűlő furmint: A másik kedvenc furmintom, sok citrus benne, nagy illat, igen hosszú lecsengés.
9. Királyudvar Lapis-terasz furmint: félédes bor, nekem ez unalmas volt, semmi nem jutott róla az eszembe.
10. Bott pince Bott-rytis: a megbocsátható szóvicc, ellenben a többi bot-tal kezdődővel. Rakoncátlan, írtam fel, kissé zöld, de már ízben most is mutatja a komplex, lendületes vonásokat, igen hosszú lecsengéssel, barackokkal.
11. Demeter Főbor: azaz szamorodni. A bor amitől mosolyog az ember, amit télen elővesz és nyarat csinál magának. Az est egyik legjobbja, mézes, kis kesernyével a végén, a sok cukor fel sem tűnik, iszonyú könnyű bor, csodás, na.
12. Királyudvar Patrícia: Sárgamuskotály. Az est másik kedvence nálam. Illatban tiszta szőlő, mintha szüret lenne éppen. Körtésség ízben, végtelenül hosszú, mint amikor az ember egy kanál mézet lenyel, olyan. Szeretem a kanál mézet.
13. Királyudvar 6 puttonyos birtok aszú: igen, ez is 2006-os, meglepetésbor. Már most aszalt barackkal van tele, nem tudom megítélni, nincs mihez mérjem, ha ilyen egy fiatal aszú, akkor a fiatal aszú jó dolog.

Tokajit inni jó, vidám dolog.

No comments: