Monday, October 8, 2007

magyar nemzeti hip-hopot!


Orsolya pince, Ostorosi kadarka, 2006

Vannak evidenciák. Ilyen az is hogy a kadarka hungarikum. A hungarikumokat szeretjük, a magyar gasztronómia világhírűségétől a magyar tudósok nagyszerűségéig. A kadarkát viszont tényleg szeretjük, már amikor. Ha épp valami részeg üvölti mellettünk hogy 'rajta jó kadaaaarka', akkor még kevésbé, persze.

Viszont fogalmam sincs milyen a jó kadarka. Fűszeres, ezt szokták mondani. Kadarka ízű, ezt kínunkban mondjuk, feszengünk a művelt borissza előtt. Valahogy tív éve ez a bor a Nagy Magyar Válasz az újvilági, meg a francia vörösökre, de nem emlékszem egy cikkre sem ami arról szólt volna, hogy a magyar kadarka betört a csúcsgasztronómiába. Úgyhogy egyelőre kadarkázzunk itthon. Hagyjuk, hogy hadd tanulják a borászok ezt a fajtát, bízzunk Heimannék klónkísérletében, és keressük a jó kadarkát.

Tegye fel a kezét aki már megtalálta.

Most vegyék le a kezüket a Bukolyi és az Andrea hívők is. Nagyjából a ménesi rajongók maradtak, gondolom. (Akik persze kibékíthetetlen ellentétben vannak az előző két úriember kadarjával, folyamatos a vita hogy vajon lehet-e természetes az a sűrű anyag amit Balla Géza palackoz.)

Én még maradok felemelt kézzel, megadtam magam Orsolyáék szüzének (meg mondjuk a Buttler és St. Andrea kadarka kimaradt még - UPDATE: előbbi már nem).

Szóval Orsolya kadarka, 152 palack érhető el, illetve annyi már tuti nem, egy immár az immunrendszeremet erősíti. Szűztermés, ennek minden állítólagos előnyével. Szeptemberben került palackba, tehát még az út elején jár.
Nyitásként nagyon visszafogott szín, silleres, már-már narancsba hajlik. Első illatoláskor azt mondtam: hecsedli. Aztán megijedtem, hogy már ivás előtt berúgtam. Mi az hogy hecsedli-illat? Honnan veszek én ilyen hülyeséget, nem tudom idejét sem mikor utoljára csipkebogyó lekvárt ettem. Úgyhogy egy álmatlan éjszaka után a reggel már a piacon ért, ahol a fejkendős néni igazi hecsedlit adott el nekem. (Bár szerintem a fejkendős néni is hungarikum: vettem én már fejkendős nénitől 'utolsó zacskó gyalult tök fiatalember, vegye már meg, megy a buszom'ot, fél óra múlva még mindig nem ment az a busz, viszont került utolsó zacskó tök még.)
De a hecsedlivel felszerelkezett próba sem tántorított el az első megérzéstől: a csipkebogyónak kadarka illata van.
Aztán előjött a pohárból a teljes fűszerpolc, főleg a borsok, keleti fűszerek. Némi bőrösség, de csak igen visszafogottan. A korty, a korty meg frissítő, komplex, kadarka ízű. Tényleg leírhatatlan, kategorizálhatatlan. Meleg, fűszeres, lezser. Kóstoltam a bort olyan 13 foktól 20 fokos hőmérsékletig folyamatosan, mindenhol mást mutat. 16,7 fokon a legteljesebb az ízélmény.

És hosszú, nagyon hosszú a vége. Ami meglepett, olyannyira hogy 7 pontot adtam rá ijedtemben.

6 comments:

atx808 said...

Személy szerint nagy kadarka-rajongó vagyok. Ami kiemelkedő volt számomra, az Malatinszky 2003-asa, van még otthon pár palack, összekóstolnám ezzel. Orsolya borokat láttam a Karaffában (mivel a pincébe nem jutottunk el a múltkor, mikor ajánlottad): lehet ilyet is venni valahol?

..f473R..

vörös és fehér said...

szia,szerintem a maligánban van, legalábbis ők szokták elvinni a borokat és terítik őket. ha nincs nekik, szólj.

atx808 said...

Maligán elviteles listán semmilyen 2006-os Orsi nincs még fent... :-/

vörös és fehér said...

azt láttam én is, de biztos helyről tudom hogy már vittek oda mindenféle idei bort, szerintem telefon. a honlap most úgyis elég döglött.

atx808 said...

Sommás elutasítás :-O

----------------------------- Eredeti üzenet -----------------------------
Témakör: RE: Orsolya Kadarka 2006
Feladó: Maligán Borétterem
Dátum: Cs, Október 11, 2007 14:28
Címzett: 'Dr. ............'
--------------------------------------------------------------------------

Tisztelt Uram!



Ebből a tételből még nem érkezett az éttermünkbe.



Üdvözlettel:



Kovács Zsolt

vörös és fehér said...

hát, akor nem maradt más mint hogy felajánljak egyet. mondjuk cserekereskedelem alapon.