Takács Lajos hárslevelű, 2005
Többször is kifejtettem már, hogy a hárslevelű valahogy sosem fogott meg. Aztán jött egy csontszáraz szerelmi, Demeter Zolitól, ami meg igen.
De igazából régóta szemeztem a fenti somlaival is, sok jót hallottam róla, így vasárnap este úgy döntöttem: belecsapok.
Az első benyomás a mély, nagyon mély aranyszín volt. Meg a hozzá társuló hömpölygés: akácméz. Meg a körte. Aztán megkóstoltam. Utána megnéztem mégegyszer a címkét, mert nyilvánvaló sajtóhiba a félédes megjelölés. De nem az, van benne cukor rendesen. De van 15% alkohol is, savak, valami hihetetlen harmóniában tartva a bor, ami nem édes, hanem elegáns, majdhogynem száraz érzetű. Még napok múlva is nehéz megfogalmazni hogy milyen: harmonikus, azt hiszem ezt kell a szótárba a szó mellé beragasztani.
A lecsengése meg valami egészen fantasztikusan hosszú, komolyan elgondolkodtam a fogkefével a kezembe hogy vajon szabad-e mentolozni ilyenkor?
Másnap reggel a szárazteszt eredménye (igen, este már nem mosogattam el a poharat...): tömény illatok, ásványok.
Ez az a bor, aminél megremegett a kezem és majdnem beírtam a 9 pontot, de nem, maradjon nagyon erős 8-as.
Nagyon ásványos, nagyon somlai, mégis: más. Somló 2.0
Monday, October 1, 2007
ne moss fogat!
no, ezt vörös és fehér írta. hm, pont ilyenkor? 8:28 PM
Labels: 8 pont, fehér, hárslevelű, somló, takács lajos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Etyekre nem néztél ki a hétvégén? Voltak fehérek bőven és jó vörösökkel Ráspi.
nem, etyek kimaradt (most is), külön etyeki kirándulás hamarost. ráspi meg decemberre van megbeszélve, várom erőst azt is.
Post a Comment