Friday, May 4, 2007

Ásványvizek

Ha hosszú hétvége, akkor irány a nempest. Ezen az elmúlton a Balatonfelvidék lett az úticél, egyik kedvenc magyar tájam, végtelenül barátságos emberekkel, bazalthegyekkel, és 10 kilométerre a Balatontól már igazi madárcsicsergős nyugalommal.
Gondoltam milyen jó is lesz első este a teraszon ülni és mivel helyi bort akkor még nem, hát majd valami kellemes áruházit iszogatni, ennek megfelelően a bevásásrláskor a kosárba került egy 2006-os Figula olaszrizling. SOHA TÖBBET FIGULÁT. Sok szénsav, még több kesernye, zavaró illatjegyek, nulla fajtajelleg. Így jár az aki az otthon pihentetett Laposa rizlingjét sajnálja megautóztatni. 2 pont.

Másnap volt egy kisebb borbevásárló út, Hegymagason. Mivel az autóvezetés és a kóstolás nem férnek össze így csak minimál kommunikációs élmény alapján kerültek borok a bevásárlótáskámba, nevezetesen Szászi Endrétől egy válogatott olaszrizling, meg vagy két üveg nem válogatott rizling is, Nyári Ödön pedig cserszegi fűszeressel, chardonnayval és szintén olaszrizlinggel járult hozzá a boroskészletemhez. Ez utóbbi termelő két tétele aztán terítéskre is került.

Cserszegi fűszeres (2006)
Acéltartályos érlelés, finoman ásványos, illatban nagyon karakteres. Szinte víztisztaságú, erősen szénsavas (kicsit túlzottan is), a végén egy kissé zavaró kesernyével. Nyár esték egyszerű bora ez, 3 pontra volt jó nálam.

Olaszrizling (2006)
Sajnos ez is acéltartályban érlelt, amiért kicsit kár. Viszont meglepően vastag bor, tükrös, némi maradékcukor mintha lenne benne. 14-15 fokon szépen kinyílt, 10-11 fok körül még igen zárkózottnak tűnt. Másnap, sőt harmadnap is élvezetes maradt.
4 pont, simán.

Került még némi Laposa bor is, muszáj a pincéjükbe elmenni ha az ember a környéken jár, barátságos fogadtatás, pazar kilátás. Már lepalackozták a Sárgamuskotályt (Csobánc hegyről), az első kóstoló alapján ez is a nyári beszélgetések bora lesz, kis kecseksajt, kis spárga mellé tökéletes párosítás. Az első benyomás az ásványosság volt, színben ez is igen visszafogott darab. Egy korty alapján a pontozás elmarad.

No comments: