Wednesday, June 27, 2007

kikelet


A hétvégi nagyszülőzést gondoltuk egy pincelátogatással összekötni, így Tarcalon kötöttünk ki, Berecz Stephanie és Zsolt pincéjében, a Kikeletben. Kicsit tartottam tőle, hogy egyedüli kóstolóként, folyamatos gyerekfigyelem mellett vajon milyen élmény lesz a pincelátogatás: hát nagyon jó volt. Stephanie végigkalauzolt minket a szőlőkben, megnéztük a tarcali arénát, láttunk bányatavat, no meg a hírhedt hatalmas műanyag tokaji üveget is.
Aztán belecsaptunk a pincehidegbe. 8 tételt kóstoltunk, ugyanennyi kis pogácsát fogyasztott el a kölyök, aki előszeretettel próbálta a kóracél tartály csapját kinyitni, csak az éberségünkön múlt hogy lesz 2006-os bor is palackozva.

No és akkor a borsor:

Furmint, 2005: Szép ásványos, hosszú bor, kis kesernyével.

Hárslevelű, 2005: Valahogy nem tetszett, pedig illatra jönnek a hársas illatok, de kissé öregecske bor benyomását keltette.

Furmint, 2006, hordóminta: nagyon gyümölcsös, nagyon laza bor, tetszett

Hárslevelű, 2006, hordóminta: sokkal kerekebb mint a 2005-ös társa, üde, jól iható.

Furmint/Hárs küvé, 2006, hordóminta: nagyon tetszett, a két házasított fajta összes jó tulajdonságát magába foglalja

Late harvest furmint, 2004: lendületes, hatvanegynehány gramm maradékcukorral. Szivesen főzök hozzá valami ázsiai ételt, ez jutott róla eszembe.

Aszú, 5 puttonyos, 2002: nekem a kóstolás kedvence. Meglepte a bor Stephaniet és Zsoltot is, morzsolt kapor, talán kenyérhéj, ilyenek hangzottak el, szép állapotban levő aszú, nem az émelygős, hanem a tényleg friss, üde fajtából.

Aszú, 6 puttonyos, 2003: párom kedvence. Aszalt és friss gyümölcsök, sűrű test, méltó vacsorabefejező bor.

Az egész 2 órás birtok-és borbemutatónak volt egy nagyon kellemes tempója, sokminden szóba került, szőlőmunkán keresztül távolabbi tervekig, gyereknevelésen át a tarcali borkészítőkig. Szép délután volt.

No comments: