Monday, August 6, 2007

barátságos borászat


Hétvégi Miskolc, hétvégi borkóstolás, ezúttal Bárdos Saroltáéknál vendégeskedtünk. Sajnos csak 1 óránk volt, mert kicsit félresikerült a szervezésem, a gyerek elaludt egy órát a kóstolásból.
De azért sikerült kicsit borászkodni (élesztők, sav, cukor témakörben), kicsit csevegni csak úgy, és persze kóstolni. Meglepett hogy minden tétel kipörög a pincénél, nem gondoltam volna, így 2006 előtti borból csak az aszú jutott, a többi friss, ropogós 2006-os volt.

Kezdtünk egy sárgamuskotállyal, a száraz műfajból, bár ez is tartalmaz némi maradékcukrot, de ez kifejezetten jól állt neki. Kellemes, könnyen érthető, jól iható bor, könnyed ételek mellé még jól is passzol. 4 pontos bor, amondó vagyok.
Folytatásban furmint, kicsit hordós beütéssel nyitó, karakteres bor. Lassan jöttek elő a gyümölcsök belőle, szájat teljesen kitöltő, szép korty, sav-alkohol nem billent el. Biztos hogy megérte volna 1-2 órát szellőztetni még, erre most nem volt lehetőség, node majd otthon! De 4 pont így is jár neki
Kövérszőlő. Egyelőre ismerkedek a fajtával, nekem a late harvest hárs/furmint szebb, mint ez az édes érzetű bor, illatában állítólag naspolya, nekem kicsit a hársra emlékeztetett, ízben kellemes édesség, de nem volt annyira izgalmas, ez nekem csak 3 pont.
Ellenben az Amicus, a majdnem szamorodni. 90% furmint, 10% kövérszőlő. Édes, de mellette ott vannak a savak is, nagyon könnyen iható, összetett, buja bor, 6 pont, naná.
Sárgamuskotály, második menet. Gyönyörű, édes, muskotályos illat, édesebb érzet mint az Amicus, noha kevesebb cukor, és kevesebb sav is, naggyon hosszú lecsengés, 7 pontos bor.
Ötputtonyos aszú, 2003ból. A könnyen érthető aszúk sorába tartozik, gyógynövényes, mentás illat, szép, hosszú, 6 pontos bor ez.

No comments: