Monday, March 19, 2007

Csajok a csúcson - 1. rész

A hosszú hétvége termése: St Andrea és Orsolya pincelátogatás.
Andreánál kezdtünk csütörtök délután - Lőrincz Gyuri a bevezető után magunkra, illetve Papp Gáborra hagyott minket. Az a kóstoló előtt is egyértelmű volt hogy alázatos, nem magamutogató pince fog bemutatkozni, ez így is lett, noha eredményes borászatról van szó. Ami kicsit keserű szájízt hagyott bennünk az a vásárlási lehetőség hiánya (kivéve: Kétágú dűlős pinot) volt, valamint a hordóminták teljes mellőzése. Pozitívum azonban a már lepalackozott, de még nem forgalmazott tételek megmutatása.

A borsor ez volt:

Napbor, 2005 - nem a bolti, hanem egy hosszabb, 11 hónapos érlelésen átesett tétel. Érdekes volt hogy a társaság 'sima' napbort ivott része egyöntetűen ezt tartotta jobbnak - a borász az 5 hónapos érlelésűt.
Chardonnay - Kovászó - világfajta, tisztességesen bemutatva. Állítólag Kovászó nyer a szirákival szemben - sajnos ez utóbbit nem lehetett összekóstolni.
Rosé, 2006 - pár hét múlva a polcokon. Fahordós érlelés, rengeteg szamóca, szénsavtalan, jól iható beszélgetőbor.
Cabernet Franc 2005 - a bor amit a lengyelek fognak meginni. Korrekt, de semmi különleges. Nem hömpölyög, elég rövid lecsengésű, fajtajelleget szépen mutató bor.
Áldás 2005 - Szeptembert tervez a borászat a piacra jutással, de elképzelhető egy korábbi megjelenés is. Egyértelműen a borászat egyik zászlóshajója, a bikavér készítés Andreás értelmezése a bor. Még nagyon fiatal, kissé éretlen hatást keltett. Moast még inkább beszélgető bor, nem ehhez főzne az ember ünnepi ebédet. Érdekes volt megkóstolni, lesz mihez viszonyítani fél év múlva.
Pinot 2005, Kétágú dűlő - Nagyon szép bor, még kissé szertelen, de már nagyon pinos, istállószag, gomba. Könnyed, jól iatatja magát, a levegőzést nagyon meghálálja (volt egy 5-6 órája nyitott palack referenciának, sokkal többet mutatott magából mint frissen dugózott társa).
Cabernet Franc 2002 - a meglepetésbor. Lenyűgöző, lekváros, telt, meleg, hömpölygő. A kedvenc. Beszerezhetetlen. De sokat mesél ez a bor a potenciáról.
Kedves, 2006 - a véletlenbor. A biodinamikus művelés hatására tán, vagy csak ilyen kedve volt a bornak, de nem erjedtek ki teljesen bizonyos tételek, ha jól emlékszem hárslevelű, leányka és még valami (chardonnay?) van benne, meg vagy 50 g maradékcukor. Kedves bor, de nem az én világom.

A kóstolóhoz járt pogácsa, világmegváltó beszélgetés, lelkesedés. Azt hiszem ide is vissza kellene jönni még.

No comments: